HOITAMATON UNIAPNEA SAA SYDÄMEN TYKYTTÄMÄÄN JA MUISTIN PÄTKIMÄÄN

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Siitä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista jopa sulkeutumista, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Katkos voi kestää muutamista sekunneista jopa 1,5 minuuttia. Hengityskatkosten aikaan veren happipitoisuus laskee, mihin elimistö reagoi monenlaisin oirein.
Öinen kuorsaus ja uupumus päiväsaikaan ovat uniapnean selvimpiä oireita, joita potilas ei kuitenkaan itse aina edes huomaa. Vieressä nukkuja saattaakin olla ensimmäinen, joka kiinnittää huomiota katkeilevaan hengitykseen. Potilas ei välttämättä itse tunne väsymystään, sillä hän kulkee päivät stressitilan aiheuttaman adrenaliinin voimalla.
Huonolaatuinen uni vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin jopa 10-kertaisesti ja lisää riskiä 2-tyypin diabetekseen, aivoverenkierronhäiriöön ja verenpainetautiin. Lieväänkin uniapneaan liittyy lisääntynyt verenpainetaudin riski ja tavanomaista huonompi vaste verenpainelääkkeille.
Hoitamaton uniapnea näyttää lisäävän vaaraa joutua liikenneonnettomuuteen riippumatta siitä, kokeeko henkilö itse olevansa väsynyt vai ei, sillä kognitiivisen toiminnan ja muistin häiriöt ovat uniapneaa sairastavilla yleisiä.

UNIAPNEAN VARHAINEN TOTEAMINEN ON TÄRKEÄÄ

Uniapneaa voi sairastaa kuka tahansa ihminen, olipa hän ylipainoinen tai urheilullinen ja hyväkuntoinen. Iälläkään ei ole merkitystä, sillä myös lapsella voi olla uniapnea.
Huonolaatuinen uni vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Elimistön jatkuvan stressitilan takia verenpaine, kolesteroli- ja verensokeriarvot ovat uniapneaa sairastavilla usein koholla, mikä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Uniapnea voi aiheuttaa myös eteisvärinää. Huono-unisuus vaikuttaa myös hormonitoimintaan, joten moni tautia sairastava kärsiikin ärtyneisyydestä, masennus- ja muistioireista sekä keskittymiskyvyn laskusta. Jopa impotenssi voi olla yksi oireista.
Hoitamattoman uniapnean aiheuttama väsymys altistaa kilojen kertymiselle, sillä huonolaatuinen uni vaikuttaa hormoneihin ja vaikeuttaa kylläisyyden tunteen saavuttamista. Hoitoon hakeutuminen voi siis parantaa terveyttä ja elämänlaatua monin tavoin.

UNIAPNEA ON HOIDETTAVISSA

Keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairastavat hyötyvät eniten CPAP-ylipainehoidosta. Maskiin ohjataan letkun ja ylipainehoitolaitteen avulla kevyesti paineistettu ilmaa, joka pitää ylemmät hengitystiet avoimina. Maskeja on kolme eri tyyppiä; nenä-, sierain tai kokokasvomaskia.
Unen laadun parantuessa myös elämänlaatu paranee. Potilaat huomaavat muutoksen usein hyvin nopeasti, mahdollisesti jo yhden yön jälkeen.

Trinitas Lääkäritalossa asiantuntija-apua uniapneaan antaa hoitohenkilökunnan lisäksi erikoislääkäri Ritva Tammivaara.
Hoidon diagnosointi, hoito ja jatkoseuranta tapahtuu kaikki saman katon alla tuttujen asiantuntijoiden ympäröimänä.

ARTIKKELIN ASIANTUNTIJA

Ritva Tammivaara
Dos, Kliinisen fysiologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, unilääketieteen erikoispätevyys